Tanssin alkuun on valtakunnallinen hanke, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä perustanssitaidon hankkimiseksi ja mahdollistaa näin tanssiharrastuksen alkuun pääsy. Tanssi tukee liikunnallista elämäntapaa ja lisää terveyttä ja hyvinvointia. Hankkeen takana ovat Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry, Suomen Tanssinopettajain Liitto STOL ry ja rahoittajana myös Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen ensimmäinen vaihe oli nimeltään Vaihtoaskel kansalaistaidoksi.
Paritanssi on hyvä harrastus
Paritanssi on suosittu harrastus Suomessa, ja tanssikurssit ja lavatanssit kokoavat tuhansia ihmisiä viikoittain tanssin pariin. Tanssi on myös tutkitusti hyvää liikuntaa, jolla on paljon fyysisiä ja sosiaalisia terveysvaikutuksia. Tanssikurssit ja lavatanssit ovat helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin ja lisätä liikuntaa omaan arkeen. Monet tanssinharrastajat sanovatkin, että tanssi on niin hauskaa, ettei se edes tunnu liikunnalta, vaikka hiki siinä tuleekin ja jaloissa kyllä tuntee, että tanssittu on.
Suomen ainutlaatuinen lavatanssikulttuuri
Lavatanssi on ainutlaatuinen osa suomalaista elävää kulttuuria. Se on niin tärkeä osa suomalaista identiteettiä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt lavatanssit Unescon elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Suomessa on tänäkin päivänä n. 200 säännöllisesti toimivaa tanssilavaa tai muuta tanssipaikkaa. Mikäpä olisikaan suomalaisempaa kuin kesäilta, järvenranta ja tanssilava. Lavatanssia voi kuitenkin harrastaa ihan läpi vuoden sekä tanssilavoilla että tanssikursseilla.
Tanssin alkuun helposti
Tanssin alkuun –hanke helpottaa tanssin alkuun pääsyä. Hankkeen puitteissa järjestetään maksuttomia foksi ja fuskukursseja kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Hidas-hidas-nopea-nopea on usein se ensimmäinen tanssiaskelikko, joka opetellaan, ja sillä pystyykin tanssimaan lähes kaikkeen musiikkiin, mitä tanssilavoilla soitetaan. Sillä pärjää mainiosti myös kesäjuhlissa, risteilyillä tai muissa tilaisuuksissa, missä tanssitaan. Sillä voit tanssia niin lähiotteessa (esimerkiksi foksi) kuin kädenalitanssejakin (esimerkiksi fusku).