“Vaihtoaskel kansalaistaidoksi” on valtakunnallinen hanke, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä perustanssitaidon hankkimiseksi ja mahdollistaa näin tanssiharrastuksen alkuun pääsy. Perustanssitaito tukee liikunnallista elämäntapaa ja ihmisten hyvinvointia, ja tätä halutaan hankkeen avulla tukea.   Hankkeen rahoittajina ovat Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry, Suomen Tanssinopettajain Liitto STOL ry sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa hanke näkyy tanssinalkuun.fi –nimen alla.


Paritanssi on hyvä harrastus

Paritanssi on suosittu harrastus Suomessa, ja tanssikurssit ja lavatanssit kokoavat tuhansia ihmisiä viikoittain tanssin pariin.  Tanssi on myös tutkitusti hyvää liikuntaa, jolla on paljon fyysisiä ja sosiaalisia terveysvaikutuksia. Tanssikurssit ja lavatanssit ovat helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin ja lisätä liikuntaa omaan arkeen. Monet tanssinharrastajat sanovatkin, että tanssi on niin hauskaa, ettei se edes tunnu liikunnalta, vaikka hiki siinä tuleekin ja jaloissa kyllä tuntee, että tanssittu on.


Suomen ainutlaatuinen lavatanssikulttuuri

Lavatanssi on ainutlaatuinen osa suomalaista elävää kulttuuria. Se on niin tärkeä osa suomalaista identiteettiä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt lavatanssit Unescon elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Suomessa on tänäkin päivänä n. 200 säännöllisesti toimivaa tanssilavaa tai muuta tanssipaikkaa. Mikäpä olisikaan suomalaisempaa kuin kesäilta, järvenranta ja tanssilava. Lavatanssia voi kuitenkin harrastaa ihan läpi vuoden sekä tanssilavoilla että tanssikursseilla.


Tanssin alkuun helposti

Vaihtoaskel kansalaistaidoksi –hanke helpottaa tanssin alkuun pääsyä. Hankkeen puitteissa järjestetään maksuttomia vaihtoaskelkursseja kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Vaihtoaskel on usein se ensimmäinen tanssiaskel, joka opetellaan, ja sillä pystyykin tanssimaan lähes kaikkeen musiikkiin, mitä tanssilavoilla soitetaan. Vaihtoaskeleella pärjää mainiosti myös kesäjuhlissa, risteilyillä tai muissa tilaisuuksissa, missä tanssitaan.